Camilla åkte till Zimbabwe och jobbade med lejon

Berätta lite mer om dig själv..

Jag heter Camilla och arbetar som AT-läkare i Uddevalla. Förutom mitt intresse för medicin har jag alltid haft ett stort intresse för djur och natur. Detta har resulterat i att jag tidigare rest till Sydafrika på safari. Under min studietid åkte jag även till Tanzania i tre månader för att göra ett projektarbete i u-landsmedicin och besökte där Serengeti nationalpark. Det gav mig mersmak och därför ville jag gärna åka tillbaka till Afrika med möjlighet att komma de vilda djuren ännu närmare och lära mig mer om deras beteende och livsvillkor. När jag såg en annons om möjligheten att åka som volontär till Zimbabwe och jobba med lejon kändes det helt rätt att söka denna resa.

Välkommen hem, hur har du haft det på lejonprojektet Lion Breeding, Zimbabwe?

Min resa har varit fylld med fantastiska upplevelser! Den började med några dagar i Victoria Falls och därefter två veckors volontärarbete på Lion Breeding. Jag trivdes mycket bra på lejonprojektet tillsammans med de andra volontärerna och den fasta personalen. Alla var vänliga och tillmötesgående och måna om att alla skulle trivas. Det bästa med projektet var att jag verkligen fick komma lejonen nära och lära mig mer om deras beteende och deras utsatta situation i Afrika som även gäller många andra djurarter. Samt det arbete som görs för att främja lejonbeståndet och samtidigt ge tillbaka till samhället genom olika projekt där de stöttar barnhem och kliniker.

Hur upplevde du introduktionen på projektet?

Det var givande med en introduktion som förklarade hur projektet är uppbyggt och vad det syftar till. Det undervisade oss i lejonens utsatta situation och deras levnadsvillkor. Vi fick också lära oss om lejonens beteende och hur man umgås med lejonen på ett säkert sätt. Dessutom fick vi lära oss om andra djur bla vilka olika sorters ormar som finns, och vilka som är giftiga. En dag var vi också ute i bushen och lärde oss hur man spårar olika sorter djur genom deras fotspår och spillning vilket var intressant.

Du valde att volontärarbeta i 2 veckor, var detta en lagom tid tyckte du?

Två veckor går fort! Jag vet inte någon som inte kände att de ville stanna längre när det var dags att åka hem oavsett om man var där i 2,4 eller 8 veckor. Jag kände naturligtvis likadant, men jag tycker ändå att jag hann med det jag ville och att jag fick mycket tid tillsammans med lejonen vilket var min önskan med resan. Vissa arbetsupgifter var återkommande även under två veckor så jag tycker att jag hann pröva på det mesta. Det fanns också möjlighet att önska vissa aktiviteter om man kände att man inte fått vara med tillräckligt på något.

Vad var er huvudsakliga uppgift som volontär på lejonprojekten?

Min uppgift som volontär var att ta del i det dagliga arbetet med lejonen. Det innebar att se till att de hade mat, vatten och rena inhängnader men även att sitta hos de yngre lejonen samt att gå promenader med dem. Vi studerade även de yngre lejonens jaktbeteende när de var ute på promenader med oss för att se att de utvecklade sin jaktinstinkt eftersom det är meningen att de ska klara sig på egen hand när de blir äldre. För att stimulera lejonen gjorde vi även "leksaker" till dem av naturliga material såsom elefantdynga och gräs som de tyckte väldigt mycket om.

Fick du även möta andra vilda djur? Hur var det?

På projektet fanns dessutom fyra elefanter som vi tog hand om. Elefantridning ingick och var en härlig upplevelse! Man sitter högt upp elefantens rygg och vaggas med i dess lugna gång. Det kändes inte alls farligt utan bara härligt och nästan meditativt. Inom projektets område lever även giraffer, sebra, gnuer, olika sorters antiloper samt en mängd fåglar och flera andra djur. Det fanns goda chanser att se dessa djur när vi var ute med lejonen på promenad eller så kunde vi åka ut med jeep någon gång för att se de dessa vilda djur.

Det fanns även ett stall med hästar och möjlighet att rida för de som ville och det anordnades hästsafari med möjlighet att rida ut i bushen och se andra vilda djur från hästrygg med övernattning i tält mot en extra avgift för denna aktivitet.

Hur såg en "vanlig" dag ut på projektet?

Alla dagar började kl 6.30 och vanligtvis med att ta ut de yngre lejonen på promenad. Därefter var det frukost kl 8 innan nästa aktivitet kl 8.45. Det kunde vara att städa lejonens och ibland elefanternas inhängnader, att fylla på vatten och att förbereda mat åt lejonen, att sitta hos de yngre lejonen i deras inhängnad eller att göra "leksaker" åt lejonen för att stimulera deras sinnen och nyfikenhet. En annan aktivitet var att promenera på området och leta efter snaror som tyvärr läggs ut av tjuvjägare emellanåt främst för att fånga antiloper och sebra samt att laga stängsel. Därefter var det lunch ca kl 12.30 i en timme. Eftermiddagen var uppdelad i ytterligare två aktiviteter som kunde vara någon av de nämda aktiviteterna ovan och vanligtvis en avslutande lejonpromenad på kvällen. Middagen serverades ca kl 18.30.

Fick du vara med lejonen på det sätt som du förväntat dig?

Ja, jag tycker att jag fick vara nära djuren och interagera med dem på ett bra sätt. Det fanns hela tiden förhållningsregler för att det skulle vara säkert, det var t ex tillåtet att klappa lejonen på ryggen men helst inte på magen eller huvudet samt att hela tiden sitta på huk med ett knä i marken för att snabbt kunna resa sig upp ifall lejonet skulle få för sig att leka eller brottas med en. Visst var man frestad att ge lejonen en stor kram emellanåt men det är ju viktigt att respektera att de trots allt är vilda djur och det är svårt att förutsäga vad de tänker. Men att kunna sitta bredvid ett stort lejon och stryka henne på ryggen och längs morrhåren i en hälsning är en häftig känsla! Att promenera bredvid ett lejon ute i det fria är också helt fantastiskt.

Jag hade turen att komma precis när en ny kull med tre lejonungar fötts, och fick chansen att mata dessa sötnosar med nappflaska och vara med dem i timmar i sträck var oslagbart!

Hur var allt på projektet i sin helhet i jämförelse med det som du hade förväntat dig?

Jag trodde att jag skulle tycka det var mer slitsamt att jobba som lejonskötare än vad det var. Att städa hos lejonen var relativt enkelt även om det innebar att städa undan benrester från lejonens mat mm. Jobbigare tyckte jag det var att förbereda deras mat vilket innebar att stycka upp kött. Men det var intressant att få prova på alla uppgifter.

Hur tyckte du att säkerheten var på projektet?

Jag kände mig trygg hela tiden som jag jobbade med lejonen och de andra djuren. Lejonskötarna hade noggrann översikt över oss volontärer och lejonen.

Vad var den stora höjdpunkten på din volontärresa?

För mig var den största upplevelsen att få vara nära lejonen. Att gå promenader med lejonen var nog det bästa med hela resan samt att ta hand om de minsta lejonungarna som var en månad gamla. Det var en underbar upplevelse!

Upplevde Zimbabwe som säkra land att vistas i?

Ja, jag kände mig säker som turist.

Vilket är det bästa minnet från resan?

Det var nog att få krama om och mata de små lejonungarna som bara var en månad gamla. De var så fantastiskt söta.

Skulle du kunna rekommendera någon att åka och uppleva samma sak som du gjort i Zimbabwe?

Ja, jag kan verkligen rekommendera alla att åka på denna resa! Det är en unik möjlighet att uppleva vilda djur på nära håll. Alla som jobbar på projektet är sanna djurvänner och det känns verkligen bra att ha kunnat bidra till att främja lejonens fortlevnad i Afrika. Dessutom finns möjligheten att kombinera sin resa med samhällsarbete på barnhem och sjukhus vilket är en bra kombination för att uppleva Afrika.

Reseberättelser från 2012

Vill du uppleva något liknande?! Denna reserapport är från Lions, Rhinos and Elephants.

Hem » Reseberättelse » Camilla åkte till Zimbabwe och jobbade med lejon

Senaste nyheterna från GoXplore: Reseförsäkring 1 år Australien